NUMMER 14

Nummer 14 av

Racestripe Magazine finns nu ute på Readly

INNEHÅLL:

- Alfa Romeo 155 GTA

- Speedmans PV

- Reine och Lotus 56B turbinbilen

- Ronnie på Monza 1971

- Ferrari P4

- Porsche 910 Bizzarrini

- Mäster Stig och Hans-Åke

- Porsche 956, med Lill-Lövis

- Kvinnorna i Alfa Romeo

 

 

Robert Petersson fick 1992 chansen att provköra en av Alfa Romeos fabriksbilar. Den Alfa 155 GTA som han provkörde användes i det italienska standardvagnsmästerskapet. Som lärare och bisittare hade han igen annan än F1-föraren Nicola Larini,

I slutet på 60-talet kördes det grupp-5 i SM. Ulf Andersson och Charlie Mörbäck tog ut svängarna när de byggde och tävlade med en gammal Volvo PV som kallades "Speedman PV:n". Trots att man bara tävlade en sommar blev bilen något av en legend.

 

"Då rullade Colin in den där turbinbilen, och den var ju ingen höjdare" förklarar Reine Wisell när han, långt efter Englands GP 1971, berättare om den udda skapelsen. Bilen hade en mycket kraftig fördröjning vid gaspådrag. Reine berättar att han tvingades bromsa redan 300 meter innan en kurva för att sedan gasa fullt 150 meter före.

 

Monza 1971 var en orgie i slipstreaming och en av huvudpersonerna var Ronnie Peterson. För att ha en chans att hänga med i suget plockade man bort frontvingen på Ronnies March 711. Det var sånär att Ronnie lyckades och han  var bara en hundradels sekund efter segraren i mål.

 

Ford hade förödmjukat Ferrari vid Le Mans 1966. Det gjordes krafttag i Scuderian och ut kom den undersköna Ferrari P4. Enzo fick sin revansch med en trippelseger på Daytona, Fords "hemmabana".

1984 dök Sten Hillgard upp med den här udda skapelsen i den svenska Sportvagnsserien. Det var en "Porsche 910 Bizzarrini" som var en blandning av potent  tävlingsbil från Porsche och en stilstudie från Bizzarrini.

Michael Hoffstedt gjorde en höstutflykt till Velodromloppet tillsammans med två motorsportveteraner. I mitten ser vi Hans-Åke Söderqvist som var en av de ansvariga då Volvo 1985 vann en EM-seger på bana och till höger Stig Blomqvist som bland annat blev Världsmästare i rally 1984.

 

     Kontakt