NUMMER 26

Nummer 26 av

Racestripe Magazine finns nu ute på Readly

INNEHÅLL:

 

- Temanummer Grupp A (44 sidor)

 

- Grupp A, och Volvo 242 Turbo

 

- Volvos motorsportchef, Hans-Åke

 

- Per Sturesson vann DTM

 

- Ulf Granberg

 

- Tom Walkinshaw och Rover SD1

 

- Greger Petersson

 

- Ferrari 333 SP

 

- Fiat 2300S Coupé

 

- Jens Hansen FVee

 

- Stola okänd underleverantör

Det är nu 50 år sedan Sveriges första F1 Grand Prix kördes på en torvmosse i Anderstorp. Vi tackar och bockar för alla människor som gjorde det möjligt. Vi minns den svenska F1-tiden på 20 sidor med personliga krönikor och med massor av härliga bilder.

Volvo satsade på EM för standardvagnar med sin Volvo Turbo 1985–86.Succén kom redan det första året då man vann både märkes- och förarmästerskapet. Bilden är från det första året man körde i Anderstorp. Dubbelseger för Volvo med team Eggenberger och team Magnum.

Ulf Granberg var en välmeriterad förare när han blev fabriksförare för Volvo i Grupp A 1984. Här syns han i full fart med det svenska Magnumteamets Volvo 242 Turbo på Monza 1985.

En klassisk bild inför säsongen 1986 med förare och team ansvariga från Volvo. Från vänster: Anders Olofsson, Ulf Granberg, Bo Vikås, Hans-Åke Söderqvist i kycklinggul jacka, Jonny Cecotto, Thomas Lindström samt John Wickham.

I Anderstorp 1986 blev det dramatiskt både under loppet och efter. Volvo var först i mål och firade segern, då argaste konkurrenten Tom Walkinshaw la in en protest och Volvo diskades för otillåtet bränsle. Det handlade om någon decimal på oktantalet.

Ferrari 333 SP är Ferraris bortglömda racersportvagn. Robert Petersson berättar dess historia och Stanley Dickens berättar hur den var att köra.

Jens Hansen var den genialiska bilkonstruktören från Båstad. Tommy Brorson hade vunnit Europa-pokalen i FVee då det knackade på dörren hemma hos Jens. Det var Keke Rosberg som ville köra en Hansenbil. Resultatet blev ytterligare en seger i Europapokalen för märket Hansen.

Fiat 2300S Coupé var en av företagets vackraste bilar, men passade den för racing? Robert Petersson byggde en version för historisk racing och konstaterade att en var lite för tung.

 

     Kontakt