Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication

Linus Lundqvist övertog ledningen i det brittiska Formel 3-mästerskapet via en mycket framgångsrik helg på Rockingham, där Tyresö-föraren radade upp en trio pallplatser och satte pricken över i med en dramatisk seger i det sista heatet.

 

Lundqvist började sin racingkarriär som så många andra med karting. Han gick vidare och 2016 vann han som 17-åring Formula STCC Nordic. Han hade dominerat den svenska serien och det var dags att prova på att tävla internationellt. Han fick en styrning i England för Double R Racing i formel 4. Efter rader av tekniska problem slutade han på femte plats i serien, men hade genom ett antal pole positions visat att han var snabb. Det ledde till att han inför årets säsong kunde ta steget upp till engelska formel 3, också nu för Double R Racing.

 

Rockingham

Lundqvist var i storform under säsongens andra deltävling av den anrika F3-serien, och blev via resultatsviten tvåa, trea, etta helgens främste poängplockare.

 

– En helt fantastisk helg, säger Linus Lundqvist. Pallen i alla tre racen, seger i det sista och ledning i mästerskapet… Jag kunde verkligen inte ha önskat mig mer. Utan tvekan en av de bästa helgerna i min karriär så här långt!

 

Höjdpunkten för helgen kom dock i det tredje och sista heatet, som utspelades under stor dramatik. Från tredje ruta tog Lundqvist omgående hand om ledningen via en kanonstart; men bakom jagade danske andreårsföraren Nicolai Kjaergaard hårt.

Lundqvist tvingades sätta upp en frenetisk defensiv i sitt försvar av förstaplatsen, och blev dessutom tvungen att hantera inte bara en, utan två säkerhetsbilsomstarter i säsongens hittills mest publikfriande lopp.

Lundqvist behöll dock kylan in i mål, och korsade till slut mållinjen 0.260 sekunder före Kjaergaard – med tredjeplacerade Kush Maini bara ytterligare ett par billängder bakom.

 

På sin väg mot segern – hans andra på sex körda race under inledningen av 2018  noterades Lundqvist också för tävlingens snabbaste varv.

 

– Jag är otroligt stolt över den här segern; det är ett av de tuffaste racen jag har kört, fortsätter Lundqvist. Rockingham är den bredaste banan på kalendern, så det är inte lätt att försvara sig. Nicolai och jag var i princip exakt lika snabba och han var aldrig mer än någon halvsekund bakom. Jag är väldigt glad att jag lyckades ta hem det loppet, för pressen var enorm.

 

19-årige Lundqvist lämnar Rockingham med 11 poängs ledning över Kjaergaard i förarsammandraget.

 

Brittiska Formel 3 fortsätter närmast på Snetterton den 25-27 maj.

 

 

 

 

LINUS LUNDQVIST

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication

BRDC British F3 Championship

Det brittiska Formel 3-mästerskapet utgörs under 2018 av åtta deltävlingar. Vid varje tävlingstillfälle körs tre race, vilket ger totalt 24 lopp på kalendern.

 

Formel 3

Bilarna i brittiska Formel 3 byggs av den italienska chassikonstruktören Tatuus, medan motorerna tillhandahålls av Cosworth och utvecklar cirka 230 hästkrafter. Tillsammans med mer sofistikerad aerodynamik innebär den tekniska plattformen att varvtiderna i Formel 3 är betydligt snabbare än dem som presteras i Formel 4.

 

Tungt mästerskap

Det engelska F3-mästerskapet har alltid varit en språngbräda för toppförare inom racing. Det har vunnits av storheter som Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, Ayrton Senna och Mika Häkkinen. En imponerande samling, men det har också vunnits av svenskarna Gunnar Nilsson och Stefan Johansson vilka båda lyckades bra i formel 1.

 

 

Skrivet av Gunar Johansson

2018-04-30

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication

 

     Kontakt